top of page
Yazarın fotoğrafıCansu Gücüyener

COVİD-19 VE İŞİTME



COVİD-19 NEDİR?

Koronavirüs Hastalığı (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür. Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. 

COVİD-19 VE İŞİTMENİN İLİŞKİSİ

Bu konu hakkında İngiltere'de uzmanlar, koronavirüsün ani ve kalıcı duyma kaybına da yol açabileceğini açıkladı.

Aynı zamanda Eskişehir ve Ankara'da görevli Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanlarından oluşan 3 kişilik ekibin yaptığı araştırmada, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını döneminde ani işitme kaybı yaşayanların sayısının arttığı ve bu hastaların yarısında Covid-19 belirtilerine rastlandığı belirlendi. Bu çalışmada Covid-19 salgını öncesindeki 1 Nisan-30 Eylül 2019 tarihleri ile salgın dönemini kapsayan 1 Nisan-30 Eylül 2020 tarihleri arasında ani işitme kaybıyla başvuru yapan hastalar incelendi. 1 Nisan-30 Eylül 2020 döneminde ani işitme kaybıyla 68 vakanın kulak burun boğaz kliniğine başvurduğu, 2019'un aynı döneminde ise aynı şikayetle 41 vakanın olduğu belirlendi. Salgın sürecinde ani işitme kaybıyla başvuruda bulunan hastalarında 39'unun sürüntü testinin pozitif çıktığı da tespit edildi.



Başka yapılan bir tez çalışmasında ise bireylere Odyometrik ve İmmitansmetrik Değerlendirme, Distorsiyon Ürünü (DPOAE) ve Geçici Uyarılmış (TEOAE) Otoakustik Emisyon, İşitsel Beyinsapı Cevabı (ABR) testleri uygulanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmada timpanometri tiplerinde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Akustik refleks eşiklerinde, saf ses ve yüksek frekans odyometri işitme eşiklerinde ve TEOAE ile DPOAE ölçümlerinin Sinyal/Gürültü oranında COVID-19 geçiren bireylerde anlamlı düzeyde farklılık gözlenmiştir. ABR'de I, III, V. dalga mutlak latansları ve I-III, I-V, III-V interpik latansları karşılaştırıldığında deney grubunda anlamlı şekilde uzama saptanmamıştır. Sonuç olarak da Odyometrik ve immitansmetrik değerlendirmede, TEOAE ve DPOAE testlerinde elde edilen anlamlı farklılıklar orta ve iç kulakta bir etkilenme görülmesinin kanıtı olduğu bulunmuştur.


COVİD-19’DAN KORUNMA YOLLARI

- El temizliğine dikkat edilmelidir.

- Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.

- Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır.

- Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirilmelidir.

- Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.

- Olabildiğince (özellikle kalabalık yerlerde) maske takılmalıdır.



KAYNAKÇA

https://www.ntv.com.tr/saglik/covid-19-salgini-nedeniyle-ani-isitme-kaybi-yasayanlarin-sayisinda-artis,BL5CXYgo602bScmkqSBZsA

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54536938#:~:text=%C4%B0ngiltere'de%20uzmanlar%2C%20koronavir%C3%BCs%C3%BCn%20ani,kayb%C4%B1na%20da%20yol%20a%C3%A7abilece%C4%9Fini%20a%C3%A7%C4%B1klad%C4%B1.

https://hastane.deu.edu.tr/index.php/kurumsal/46-hastanemizden-haberler/2700-coronavirus-korunma-yollari.html

117 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page