2015 yılında meydana gelen Nepal depremi sonrasında bölgede yaşayan insanların çoğunda baş dönmesi ve dengesizlik şikayetleri meydana gelmeye başlamış. Bunun üzerine depremin yaşandığı bölgeden hastalar seçilerek araştırmalar yapılmış. Yapılan muayeneler ve gözlemler sonucu Fobik Postural Vertigo tanısı konmuş.
Peki nedir Fobik Postural Vertigo ?
Denge bozukluğu korkusuna bağlı baş dönmesi veya dengesizlik olarak tanımlayabileceğimiz “Fobik Postural Vertigo”, belli durumlardan etkilenen baş dönmesi veya dengesizlik belirtilerinin olduğu ve panik atakları tetikleyen, vestibüler, nörolojik ve duygu durum arasındaki dengenin bozulması sonucu ortaya çıkan psikolojik bir hastalıktır. Fobik Postural Vertigo zaman içinde yapılan çalışmalarla Kronik Subjektif Baş Dönmesi olarak yeniden adlandırılmıştır. Bu hastalıkta psikolojik etmenlerin neden olduğu, çevresel uyaranlarla uyarılan vücudun sallanma, dengesizlik ve baş dönmesi gibi durumları hissetmesidir.
1991’de Brandt tarafından tanımlanan bu rahatsızlığın anormal veya spesifik bir bulgusu yoktur. Özellikleri şunlardır :
·Hastalar ayaktayken dengesizlik ve hafif bir baş dönmesi hissettiklerini söylerler, ancak böyle bir durum başkaları tarafından gözlenmez.
·Baş dönmesi gerçek bir dönme şeklinde değildir. Dizziness veya boşlukta olma hissi şeklindedir.
·Hastalar vücut pozisyonlarını korumanın veya ayakta durmanın zor olduğunu ve düşme korkusu yaşadıklarını ifade ederler. Ancak, bir düşme eylemi gözlenmez.
·Ataklar çoğunlukla bir mağaza ve restoran gibi kalabalık ortamlarda bulunma, köprü üzerinde olma, araç kullanma, boş mekanlarda bulunma gibi dışarıdan gelen tetikleyici uyaranlar nedeniyle ortaya çıkar.
·Belirtiler tekrarladıkça hastanın şikayetleri günlük hayatını etkilemeye başlar. Ve hasta olası bir tetikleyiciden kaçmaya çalışır.
·Ataklar sırasında veya hemen sonrasında hastalar kaygı içinde olurlar. Bulantı ve terleme gibi ek belirtiler hissederler.
· Hastalar çoğunlukla bir miktar alkol aldıktan sonra veya spor yaparken şikayetlerinin olmadığını söylerler.
·Hastalar çoğunlukla şikayetlerinin başlamasından hemen önce Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV), Vestibüler Nörit, psikososyal stres gibi bir denge sistemi sorunu geçirmişlerdir.
·Hastaların çoğunda obsesif, kompulsif veya mükemmeliyetçi kişilik yapısı vardır.
Fobik postural vertigo teşhisi diğer baş dönmesi ve dengesizlik nedenlerinin araştırılması, denge laboratuvarında yapılan testlerin hepsinin sonuçlarının normal çıkması ile konur.
Fobik postural vertigo tedavisinde ise denge fobisini ortadan kaldırmaya yönelik ilaç tedavileri ve psikoterapi önerilir.
Comments