Presbiakuzi, yaşlanma ile ortaya çıkan seslerin algılanması veya ayırt edilmesi kabiliyetinin kaybolmasıdır. İnsanlarda işitme kaybının en büyük nedenleri arasındadır.
Genelde 60 yaş ve üstü bireylerde konuşma spekturmunun olduğu frekansları etkilemeye başlar. Yaş ile birlikte ilerleyicidir ve her iki kulağı da etkileyen bir durumdur.
İşitme kaybına sıklıkla çınlama da eşlik edebilir. Başta sessiz harfleri anlaması bozulur, daha sonra konuşmayı ayırt etme eşiği düşer. Bu tarz hastaların odyogramında 3kHz’den sonra yüksek frekanslarda düşüşler gözlemlenir.
Presbiakuzi de işitme yollarının her bölgesinde yaşla birlikte değişiklikler olabilir. Asıl sorun iç kulakta yer alan kokleadadır. Dış tüy hücreleri bu durumdan en çok etkilenen bölgedir.
Hastaların çoğunlukla şikayet ettikleri durum gelen sesi duyup anlamlandıramadıklarıdır. Bu tarz hastalar geri plandaki gürültüyü ayırmada güçlük çekerler. Sosyal aktivite de kısıtlanma, yalnızlık, iletişim bozuklukları ve aile yaşamında tatminsizlik gibi durumlara yol açar.
Presbiakuziye sebep olan etmenler arasında yaşlanma, kalıtsal bozukluklar, hipertansiyon aile öyküsü, sigara, metabolik hastalıklar,ototoksik ilaçlar, travma, endüstriyel gürültüye maruz kalma, neoplazmlar, infeksiyonlar, vasküler harabiyet, dejeneratif hastalıklar ve b12 vitamin eksikliği gibi birçok sebebi vardır.
Her hastalıkta olduğu gibi Presbiakuzinin de her birinin kendine özgü özelliklere sahip 4 farklı tipi vardır ;Her hastalıkta olduğu gibi Presbiakuzinin de her birinin kendine özgü özelliklere sahip 4 farklı tipi vardır ;
1-Sensoriyal Presbiakuzi: En sık görülen tipidir. Koklea dış tüy hücrelerinde ve destek hücrelerde kayıp vardır. Genellikle orta yaşlarda başlar ve ilerleme gösterir. Bilateral yüksek frekanslarda kayıp gözlemlenir.
2-Nöral Presbiakuzi: Spiral ganglion da nöral kayıp vardır. Bu yüzden bütün frekanslar etkilenir.
3-Strial presbiakuzi: 30-60 yaş arasını etkileyen bir türdür. Genelde genç kısmı etkiler. Kokleanın stria vaskülaris kısmı etkilenmiştir. Tüm frekanslar etkilenir ama konuşmayı ayırt etme skoru korunur.
4-Mekanik Presbiakuzi: Baziller membranın sertleşmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülür.
Bu hastalığın tedavisi mümkün değildir. Ancak rehabilite edilebilir. Hastalara işitme cihazı veya koklear implant önerilir.
Comments